Türkiye’deki deprem gerçeği 6 Şubat 2023 gecesi bir kez daha hatırlandı. Kahramanmaraş merkezli büyüklükleri 7,7 ve 7,6 saat arayla çok şiddetli iki deprem 10 ilde etkili oldu. 30 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan deprem felaketinin büyüklüğü 1. haftada belirlenenlere göre ‘Bu büyüklükte bir afete hazırlıklı olabilir miyiz?’ Soruların sorulmasına da neden olur.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta “Yüzyılın Felaketi” olarak nitelendirilen depremler çok geniş bir bölgede yıkıcı etki yaptı. Tarihin en büyük felaketlerinden biri olmaya aday bu felakette can kaybı daha az olabilir miydi?
Türkiye’nin tarihi sarsıntılarla dolu iken, Japonya’dan farkı sürekli şokların olmamasıdır. Ancak, depremlerin kümülatif doğası onların yıkıcılığını artırır.
Başta TOKİ olmak üzere, kurallarına uygun yapıldığında yıkılmayan sağlam binalarla örnek gösterilen şiddetli sarsıntıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Böyle büyük bir felakete hazırlıklı olmak mümkün değil” sözleri dikkat çekti.
İnsan bu büyüklükte bir beyin sarsıntısı felaketine hazırlanabilir mi?
Türkiye’de ve dünyada fay hatları bilinmektedir. Bu da depremin nerede olacağı konusunda fikir verir.
İnşaatın fay haritası ve kurallarına uygun inşaat hayat kurtarır.
Uzmanlar uzun süredir bölgede deprem olacağı uyarısında bulunuyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Bülent Özmen, Türkiye’de depremlerin neden olduğu yüksek hasarın en değerli sebebinin deprem yönetmeliğine ve zemin kurallarına uymayan inşaatlar olduğunu, AFAD’daki yapısal risklerin de uygunsuzluktan kaynaklandığını açıklıyor. standartlar ve yönetmelikler.
Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremin ardından yeniden gündeme gelen 23 Ocak 2023 tarihli bir televizyon yayınında Hatay’ın büyük bir depreme hazır olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtla gündem oldu.
İl Afet Risk Azaltma Planı’nda (IRAP) göz ardı edilen 23 Kasım 2022 Düzce/Gölyaka depremi sonrası AFAD tarafından hazırlanan raporda afet sonrası yönetime ilişkin konular gündeme getirildi.
Bugünlerde imar affı da gündemde. Yüzde 93’ü deprem bölgesi olan bir coğrafyada birçok denetlenmemiş yapıya verilen imar affı, bu yapıların deprem riskini taşıyor.
Ne de olsa son zamanlarda yaşadığımız depremler gerçekten büyük felaketler, karada olmak afetin boyutunu artıran bir faktörken, bir zamanlar hep söylenen “Deprem öldürmez, bina öldürür” gerçeğini hatırlattı. temel sorunun inşaat olduğu Türkiye’de.