Son 3 günde Akdeniz’i geçen 3 bin düzensiz göçmen İtalya’ya ulaştı
Akdeniz’i geçerek İtalya’ya gelen düzensiz göçmen sayısının son 3 günde 3 bini bulduğu bildirildi.
İtalyan ANSA ajansının haberine göre, kendi imkanlarının prestiji, sivil toplum kuruluşlarının operasyonları ya da İtalyan Sahil Güvenlik ekiplerinin çalışmaları sayesinde son 3 gün içinde İtalya’ya gelen düzensiz göçmen sayısı, 3 bine ulaştı.
Orta Akdeniz’de sistematik olmayan göç yolu üzerinde bulunan İtalya’nın Lampedusa Adası’na daha dün 41 göçmen botu ulaştı. Bu, bir günde adaya gelen en yüksek tekne sayısıydı.
Lampedusa’daki göçmen kabul merkezinde, merkezin kapasitesinin oldukça üzerinde, şu anda 3 binden fazla göçmenin bulunduğu kaydedildi.
Bu arada, Akdeniz’in İtalyan arama kurtarma bölgesi (SAR) içindeki kesiminde dün gece alabora olan tekneden İtalyan Sahil Güvenlik ekiplerinin 42 göçmeni kurtardığı, can kaybının olmadığı bildirildi.
Ayrıca Sahil Güvenlik ekiplerinin şu anda Akdeniz’de İtalya’ya ulaşmaya çalışan yaklaşık 1300 göçmeni kurtarmak için operasyonlar yürüttüğü belirtildi.
Öte yandan İtalya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre yılbaşından bu yana deniz yoluyla İtalya’ya gelen düzensiz göçmen sayısı 17 bin 592’ye ulaştı. geçen yıl 2021 döneminde 5 bin 995 idi.
İtalyan basını, 2022 ile bu yılın ortası arasındaki artış oranının yüzde 194 olduğunu yazdı.
Şubat ayındaki faciada ölü sayısı 73’e yükseldi.
26 Şubat’ta ülkenin güneyindeki Steccato di Cutro kasabası açıklarında bir göçmen teknesinin batması sonucu meydana gelen faciada hayatını kaybedenlerin sayısı 73’e yükseldi.
İtalyan güvenlik güçleri bugün 5 yaşındaki bir çocuğun cansız bedenini denizden çıkardı.
Akdeniz’de sistematik olmayan göç sorunu
Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sıklıkla kullanılan düzensiz göç yollarından biri olarak öne çıkıyor.
Deniz ve hava koşullarının iyi olduğu günlerde bu güzergahta göç hareketliliği yoğunlaşmaktadır.
Denizde yardım isteyen düzensiz göçmenleri genellikle Avrupalı hükümet yetkililerinden ziyade Avrupalı sivil toplum kuruluşları kurtarır. Bu STK’lar, AB üye ülkelerinin “güvenli bir sığınak” sağlayamaması nedeniyle zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmek için mücadele ediyor.
İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara modülü olan Lampedusa Adası, Akdeniz’i kendi imkanlarıyla geçebilen veya kurtarılan göçmenlerin Avrupa’da ilk ayak bastıkları yer.
Her yıl birçok düzensiz göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken teknelerin alabora olması veya teknelerin aşırı kalabalık olması nedeniyle hava ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybediyor.