Tiananmen katliamının 35’inci yıldönümü: ‘Havaya yazı yazan’ sanatçı gözaltına alındı
Hong Kong’da bir sanatçı, Tiananmen katliamının 35’inci yıldönümü öncesinde, havaya eliyle katliamın yaşandığı tarihe atıfla ‘8964’ yazdığı gerekçesiyle gözaltına alındı.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Sanmu Chen isimli sanatçı, Causeway Bay istasyonunun dışında dururken, eliyle havaya ‘8964’ rakamlarını çizdi. Çevresindeki basın mensupları da bu anı kayda aldı. Chen, ayrıca, Çin’de hayatını kaybeden kişiler için yapılan bir yas ritüeli olan yere şarap dökme eylemini de elleriyle canlandırdı. Bu eylemden kısa bir süre sonra polis memurları gelerek Sanmu Chen’i bölgeden uzaklaştırıp bir polis otobüsüne bindirdi. Hong Kong Emniyet Müdürlüğü’nden bir sözcü, The Guardian’a yaptığı açıklamada, gözaltına aldıkları kişinin ‘rahatsızlık yarattığını’ iddia etti.
‘BATI’NIN DEZENFORMASYONU’
Polis sözcüsü, Sanmu Chen’in daha sonra polis merkezine götürüldüğünü, ardından ‘koşulsuz bir şekilde’ serbest bırakıldığını bildirdi. Bugün, katliamın yaşandığı Çin’in başkenti Pekin’deki Tiananmen Meydanı da kapalı olacak. Bölgede yaşayan bir kişi, Reuters’a yaptığı açıklamada, meydanın çevresindeki caddenin de bisikletlilere ve yayalara kapatıldığını anlattı. Çin devlet basınında 4 Haziran tarihinin bahsi geçmezken, Çin merkezli, İngilizce paylaşımların yapıldığı bazı X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesapları, Tiananmen katliamına ilişkin anlatımların ‘Batı’nın dezenformasyonu’ olduğunu ileri sürdü.
Öte yandan, Çin’de hem Elon Musk’ın sahibi olduğu X hem de 4 Haziran 1989 tarihinde yaşanan ve yüzlerce kişinin öldürüldüğü Tiananmen katliamından bahsetmek yasak.
TIANANMEN MEYDANI’NDA NE OLDU?
Demokrasi yanlısı binlerce eylemci, 1989 yılının nisan ayında Pekin’in Tiananmen Meydanı’na akın ederek daha fazla özgürlük, insan hakları, anayasa ve ekonomik alanlarda reform talebiyle haftalar süren gösteriler düzenledi. Eylemler, Komünist Parti liderliği içinde de bölünmelere yol açmış ancak partideki sertlik yanlısı kanadın ağırlığını koymasıyla 3 Haziran 1989 gecesi askerler, eylemci öğrencilere gerçek mermilerle ateş açmıştı.
3-4 Haziran’da yaşanan çatışmalarda kaç kişinin öldüğü tam anlamıyla tespit edilemedi. Askerler ve tankların göstericilere ateş açması tüm dünyaca kınandı. Tiananmen, Çin’de hâlâ son derece hassas bir konu; 4 Haziran olaylarından üstü kapalı söz etmek bile yasak.
‘TANK ADAM’IN GİZEMİ
Öte yandan, o dönemde gösteriler haftalarca sürmüş, diğer şehirlere de yayılmıştı. ‘Tank adam’ ya da ‘meçhul asi’ olarak anılan kişi, elindeki alışveriş poşetleriyle Tiananmen Meydanı’ndaki tankların önüne geçerek askerlerin geçişlerini engellemeye çalışmış ve bu görüntü Beijing Oteli’ne sığınan gazeteciler tarafından fotoğraflanmıştı. Ancak ‘tank adama’ ne olduğu hakkında güncel bir bilgi mevcut değil.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)